Efectes secundaris

Aquí tornem a la hipòtesi de Sapir-Whorf (el llenguatge que parlem afecta la nostra manera de veure el món). I n'hi ha molts exemples.

Ja s'ha dit que l'idioma xinès és complicat, i necessita molta dedicació. Segons [Rel46, p. 47], aquesta és una raó per la qual els xinesos ens coneixen tan bé, mentre que ells continuen sent estranys per a nosaltres. La seva cultura va estar molt més desenvolupada que l'occidental; per exemple, tenien grans ciutats, filosofia, medecina, literatura (fins i tot imprimien, molts segles abans del Gutenberg). Però quan veiem un text en xinès, un pensa que ``això ha de ser molt complicat'' i perd les ganes. En canvi, els orientals poden estudiar idiomes aquí i incorporar els coneixements útils a la seva cultura.14

Dels xinesos i japonesos també ens arriba la idea de que tenen molta paciència: arts marcials, complexes escultures de marfil, menjar amb pals, puzzles de lògica (com el go), etc. En la meva opinió (i de [Rel46, p. 64]), això és degut a la dedicació que han de passar tots els nens quan aprenen més i més ideogrames de l'idioma (i ho fan; el percentatge d'analfabets al Japó és de menys de l'1%). En canvi, els que gaudim d'un llenguatge fàcil d'aprendre com l'espanyol, som coneguts per la nostra vagància i ineficiència (com a país), i només som reconeguts com a inventors de la fiesta, la siesta, la paella i poc més.

També diuen que els japonesos són molt educats. Serà perquè la noció de respecte ja la tenen incorporada al llenguatge? Tenen 3 nivells de respecte (normal, educat simple, educat avançat), amb honorífics: afixos que surten a les paraules per mostrar quant respecte tenen amb la persona amb qui parlen (i això és obligatori). El tema és més complicat, i es pot consultar més a [WP].

Altre efecte secundari de l'ús d'un llenguatge natural concret és el sexisme. A molts idiomes, el gènere està codificat a cada paraula, i sempre estarà el dubte absurd de per què el Sol és masculí i la Lluna femenina (i per què no al revés?). A cada idioma s'usen gèneres diferents. Després està el tema dels pronoms: no els podem usar si no sabem el sexe de l'individu en particular. Sobre l'anglès, a [Sta05b] citen un text de M. Frye15:

If I am writing a book review, the use of personal pronouns to refer to the author creates the need to know whether that person's reproductive cells are the sort which produce ova or the sort which produce sperm.
El problema és que es fa rellevant el sexe on no hauria de ser-ho, i això ajuda a creure's que és molt important diferenciar el sexe en qualsevol àrea.

A alguns idiomes sembla que el masculí és la norma, però crec que el problema és un dels que estudia la mereologia16.

Image mereo

Tenim el concepte $C$ (per exemple, persona), que es descomposa en dos, $A$ i $B$ (home i dona en aquest cas). El problema ve quan $C$ es diu igual que $A$ o que $B$; en aquest exemple es dóna el cas, perquè ``home'' també és sinònim de persona en general. Mentre passi això, no hi ha molt a fer per solucionar-ho. 17

La lògica proposicional no té aquests problemes! Però es basa sempre en el llenguatge natural, que és qui dona interpretació per a cada lletra de predicat. Encara que sapiguem diferenciar sense problemes $P$, $Q$ i $R$, després $P$ estarà definit com $P(x):\textrm{ x és un home}$, i ja tindrem l'ambigüitat de sempre.

Daniel Clemente Laboreo 2006-07-13